Datagedreven werken: voordeel voor jouw organisatie.

Veel bedrijven denken dat datagedreven werken niet geschikt is voor hen. Terwijl het juist een middel is om bij te blijven met grote organisaties. Met datagedreven werken bespaar je tijd en kosten. Je maakt snellere en betere beslissingen op basis van feiten.

Wat is datagedreven werken?

Met datagedreven werken voer je je werkzaamheden uit op basis van data en de informatie die je daaruit haalt. Binnen een organisatie die datagedreven werkt, speelt data bij alle afdelingen en medewerkers een belangrijke rol. De koers die gevaren wordt en de besluiten die genomen worden zijn op basis van de inzichten verkregen uit data. Aan data op zichzelf heb je nog niet zoveel. Maar het vormt wel het fundament van informatie. Lees hier meer over het verschil tussen data en informatie.

Waarom zou je datagedreven willen werken?

Data stelt je in staat snel tot goed onderbouwde besluitvorming te komen en handmatige processen te automatiseren. Hierdoor heb jij meer tijd over, optimaliseer je processen, verlaag je kosten, zet je geld op de juiste plekken en momenten in, reduceer je de werkdruk voor je medewerkers en kan je bedrijf concurreren met grote partijen. MKB'ers beschikken over meer data dan vaak zelf gedacht.

Datagedreven werken is niet meer weg te denken uit vele sectoren, zoals binnen de e-commerce, human resources, industrie, retail en overheid. Datagedreven organisaties hebben in deze tijd een voorsprong op traditionele organisaties. Binnen een datagedreven organisatie worden namelijk ook ontdekkingen gedaan die in traditionele organisaties niet plaatsvinden. Bijvoorbeeld door patronen in data vast te stellen kunnen behoeftes van klanten en medewerkers beter in kaart gebracht worden. Hierdoor stijgt de klant- en medewerkerstevredenheid.

De omslag naar een datagedreven werkwijze hoeft niet veel financiële middelen te kosten, maar vereist wel enige tijds- en geldinvestering. Om deze omslag optimaal uit te voeren kan de kennis en ervaring van een data consultant van pas komen. Lees hier meer over de 6 gebieden waarmee data consultancy jouw bedrijf kan helpen.

Foto van Max achter laptop

Cijfers over datagedreven werken

 • > 10%

  Kosten te besparen

 • > 95%

  Data blijft onbenut

 • + 8%

  Meer winst

 • > 50%

  MKB werkt nog niet datagedreven

Hoe je begint met datagedreven werken

Datagedreven werken binnen een organisatie bestaat uit de juiste praktische methodes gebruiken en een passende denkwijze en bedrijfscultuur. Om aan de slag te gaan met datagedreven werken zijn nodig:

1.

De juiste denkwijze en bedrijfscultuur

De gehele organisatie moet denken en doen vanuit data. Door alle medewerkers bij de transitie te betrekken is de kans op succes vele malen groter.

2.

Datastrategie

Het opzetten van een datastrategie is essentieel. Hiermee beantwoord je vragen zoals welke doelstellingen er zijn, wat ervoor nodig is om deze doelen te behalen en wie welke rol in het proces van datagedreven werken speelt.

3.

De beste tools

Tot slot heb je tools nodig om je processen en datastromen te automatiseren en je inzichten te bieden. Wij maken tools en data dashboards op maat.

Onze werkwijze

Elk probleem of vraagstuk heeft een aanpak op maat nodig. We benaderen jouw vraagstuk altijd met een frisse blik en met de nieuwste kennis in het achterhoofd. Persoonlijk contact en het gehele bedrijf betrekken bij het proces vinden we belangrijk. Om kwaliteit en succes te garanderen werken we met de volgende werkwijze:

01 Doelen vaststellen

Samen stellen we onze doelen vast: welke bedrijfsprocessen willen we datagedreven maken? Waar willen we inzicht in krijgen (bijvoorbeeld door rapportages)? Of stellen we een datastrategie op om de organisatie toekomstbestendig te maken.

Datagedreven besluitvorming

Besluitvorming op basis van data zorgt voor betrouwbare besluiten, welke niet meer gebaseerd zijn op onderbuikgevoelens maar op basis van data. Datagedreven besluitvorming heeft twee gradaties: met volledige datagedreven besluitvorming (DDDM) worden alle besluiten genomen door enkel inzichten vanuit data te gebruiken. Met data-geïnformeerde besluitvorming (DIDM) vormen inzichten vanuit data de basis voor besluitnemers om beslissingen te nemen.

Hoe wij datagedreven werken toepassen

Dashboarding

Dashboards geven real-time visuele inzichten in hoe je bedrijf en haar bedrijfsprocessen ervoor staan. Wij maken betaalbaar en betrouwbaar dashboards voor je op maat. Hierdoor zie je in een oogopslag je KPI's of de resultaten van onze Machine Learning modellen.

Data Driven Marketing

Het aantal conversies verhogen en je klanttevredenheid verbeteren? Data Driven Marketing is daarbij niet weg te denken. Data toepassen en analyseren binnen je marketing zorgt ervoor dat je jouw budget effectief inzet en vooraf het succes van je website of campagnes kan voorspellen.

Procesoptimalisatie

Het gebruik van data maakt procesoptimalisatie eenvoudig en laagdrempelig. Door processen te verbeteren, bijvoorbeeld door ze te automatiseren, bespaar je jezelf als organisatie veel tijd, kosten en fouten.

Datawarehouse

Een datawarehouse is een centrale verzamelplaats voor al je data. Hierdoor wordt Business Intelligence toepassen en opschalen in je bedrijf toegankelijk. Voor organisaties van elke grootte is er een passende datawarehouse oplossing.

Waar wij mee werken

We maken onze oplossingen en producten op maat, in een grote verscheidenheid aan tools en programmeertalen. Daarbij kiezen we altijd de best passende tool voor jouw vraagstuk.

We werken onder andere met:

scikit

Benieuwd hoe datagedreven werken jouw organisatie kan helpen? Vraag onze gratis Quickscan aan

Velden met een * zijn verplicht

Foto van Max Steg

Max Steg

Oprichter FRISCON