Dashboarding:
juist ook voor het MKB.

Krijg actueel inzicht in hoe je MKB ervoor staat en haal voordeel uit verrijkte inzichten.

Dashboarding en dashboards: wat kan ik ermee?

Dashboards zijn een manier om je data en de hieruit voortgekomen inzichten te visualiseren. Middels grafieken en tabellen heb je hierdoor inzicht op hoe jouw organisatie ervoor staat. Een dashboard kan aangesloten worden op een datawarehouse, een verzameling van alle bedrijfsdata, en verrijkt worden met inzichten uit Artificial Intelligence/Machine Learning.

Foto van Max en Zhenja

De 4 voordelen van dashboarding

1. Actuele inzichten

Real-time en robuust inzicht in hoe het ervoor staat met jouw organisatie en de bedrijfsprocessen. Doordat dashboards direct op je gegevensbronnen of op een datawarehouse aangesloten kunnen worden heb je altijd toegang tot de meest actuele inzichten. Hierdoor kun je sneller en effectiever besluiten maken.

2. Eenvoudig en overzichtelijk

Door visuele inzichten zijn dashboards eenvoudig te begrijpen, zodat ontwikkelingen in de data sneller opvallen. Daardoor zijn keuzes met feiten te onderbouwen en blijft er meer tijd over voor inhoudelijke discussies. Je bent namelijk minder tijd kwijt aan het interpreteren van data en informatie.

3. Data Analytics

Dashboards zijn uit te breiden met inzichten verrijkt door Machine Learning. Wanneer je nog meer met je data wil doen kan Machine Learning een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld om voorspellingen te doen over hoe je KPI's zich gaan ontwikkelen en welke invloed je beslissingen hierop hebben. In het dashboard zijn altijd de meest recente inzichten uit het Machine Learning model te vinden.

4. Data Governance

Met dashboards heb je meer grip op je data. Door het gebruik van dashboarding worden datastromen samengebracht. Het is vervolgens eenvoudig te bepalen of bepaalde collega's of afdelingen onderdelen van het dashboard mogen zien en of ze ook inzicht mogen krijgen in de achterliggende data.

Wat zijn KPI dashboards?

KPI dashboards zijn dashboards om de Key Performance Indicators van je bedrijf in bij te houden. In een KPI dashboard heb je in een oogopslag zicht op hoe deze KPI's ervoor staan. Een KPI dashboard is vaak eenvoudiger dan een algemeen data dashboard. Het laatste bestaat in veel gevallen uit meer dan enkel de weergave van KPI's, bijvoorbeeld interessante inzichten of inzichten uit Machine Learning. Lees hier meer over wat KPI dashboards zijn.

Dashboarding voor het MKB

Veel MKB'ers vragen zich af of dashboarding geschikt is voor hun organisatie. Bijvoorbeeld omdat er gedacht wordt dat de kosten ervan hoog zijn of dat het veel tijd kost om het te realiseren. Wij voorzien je echter van betaalbare en betrouwbare oplossingen.

Ons aanbod

Dashboarding op maat

We maken dashboards voor jou op maat. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande koppelingen met je huidige tools houden we de oplossing eenvoudig en daardoor betaalbaar.

Dashboards as a Service (DaaS)

Met onze Dashboards as a Service voorzien je van dashboards en een datawarehouse op maat. Deze onderhouden we en breiden we voortdurend uit met jouw behoeften.

Datawarehouse + Dashboards

Wil je naast dashboards op maat ook een datawarehouse? Wij regelen het voor je. Een datawarehouse maakt je dashboards betrouwbaarder en robuuster. Het wordt ook makkelijker nieuwe dashboards aan te maken of bestaande dashboards uit te breiden.

Vraag onze gratis Quickscan aan om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van dashboarding voor jouw onderneming.

Verschillende BI Dashboard Tools

Er bestaan veel verschillende Business Intelligence tools om dashboards mee te bouwen. Denk hierbij aan Microsoft Power BI, Google Looker Studio, Tableau of Qlik. Veel tools hebben overlap in de beschikbare functionaliteit. Microsoft Power BI en Google Looker Studio zijn geschikt voor het MKB vanwege de lage kosten, het ruime aanbod aan beschikbare koppelingen en de mogelijkheden tot het implementeren van maatwerk.

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI is geschikt voor kleine en grote organisaties. Door de relatief lage kosten en de vele beschikbare koppelingen met applicaties kan het implementeren eenvoudig blijven. Lees meer over de mogelijkheden van Power BI, beschikbare koppelingen en de licenties op onze pagina over Microsoft Power BI.

Google Looker Studio

Google Looker Studio biedt vele mogelijkheden om data te koppelen en te importeren. De basisversie is gratis en vaak voldoende voor kleine en middelkleine ondernemingen. Vooral wanneer veel tools van Google gebruikt worden is Looker Studio een goede keuze. Zo zijn er standaard koppelingen beschikbaar met Google Analytics, Google Ads of de datawarehouse oplossing van Google (Google BigQuery). Wij bouwen graag dashboards voor je in Looker Studio!

Wij werken onder andere met

scikit

Machine Learning en Dashboarding

Dashboarding wordt gebruikt om bedrijven te voorzien van inzichten en visualisaties van hun prestaties. Het gebruik van Machine Learning sluit hier perfect op aan. Naast data door te sturen naar het dashboard om het visueel weer te geven, kan het ook gebruikt worden als input voor een Machine Learning model. Vervolgens kunnen de inzichten en voorspellingen hieruit worden weergegeven in het dashboard. Machine Learning kan gebruikt worden om oorzaakanalyses uit te voeren of voorspellingen te doen.

Nadelen van Dashboarding in Excel

Veel organisaties gebruiken nog Excel om hun data te visualiseren in grafieken en tabellen. Voor zeer eenvoudige vraagstukken hoeft dit geen probleem te zijn. Maar het maken van dashboards in Excel heeft veel nadelen.

Excel heeft namelijk beperkte functionaliteit, waardoor geavanceerdere real-time visualisaties lastig en tijdrovend zijn om te maken. Ook is Excel niet geschikt om data uit verschillende bronnen op een stabiele manier samen te brengen en te integreren. Daarnaast is het delen van dashboards gemaakt in Excel met anderen lastig, helemaal wanneer het aantal gebruikers ervan toeneemt. Dit laatste brengt ook security- en privacy-problemen met zich mee. In veel gevallen mag maar een beperkt aantal mensen bij de achterliggende data van een dashboard.

Vraag een Quickscan aan van Zhenja
voor de mogelijkheden van dashboarding

Velden met een * zijn verplicht

Foto van Zhenja Gnezdilov

Zhenja Gnezdilov

Oprichter FRISCON