top of page
  • Foto van schrijverZhenja Gnezdilov

De rol van data in duurzaamheid

Met de klimaatverandering en toenemende verduurzaming, zijn steeds meer bedrijven op zoek naar milieuvriendelijke oplossingen en initiatieven. Duurzaamheid gaat echter niet alleen over het planten van bomen of het verminderen van afval. Het draait om het maken van bewuste keuzes in het dagelijks leven. Hier kan data je organisatie bij helpen. In onze ervaring is data niet zomaar een hulpmiddel; het stelt je in staat de ecologische voetafdruk van je bedrijf te begrijpen, te meten en uiteindelijk te verminderen. Maar waar begin je? Hoe kun je als bedrijf écht een verschil maken en welke rol speelt data hierin? In onze projecten krijgen we steeds vaker de vraag van ondernemers of we data ook kunnen inzetten in de weg naar verduurzaming.

Het gebruik van data voor duurzame beslissingen

Al jaren maken bedrijven gebruik van data om hun prestaties te meten en bij te sturen waar nodig. Zo zijn KPI's onmisbaar in het moderne bedrijfsleven. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat data ook gebruikt kan worden om je bedrijf duurzamer te maken? Hier zijn enkele manieren waarop data je kan helpen bij het maken van duurzamere keuzes:


Digitalisering en procesoptimalisatie

Data kan worden gebruikt om inefficiënties in processen of in de supply chain op te sporen, wat kan leiden tot een vermindering van verspilling van grondstoffen en energie. Hierbij kan je denken aan het optimaliseren van logistieke routes om zo energie of brandstof te besparen. Bovendien, door taken die nu nu op papier plaatsvinden te identificeren en te digitaliseren, kun je het papierverbruik enorm verminderen.

Transparantie in duurzaamheid

Met behulp van data kunnen bedrijven hun duurzaamheidsinitiatieven transparant maken. Dit niet alleen richting consumenten, maar ook naar andere stakeholders. Door feitelijke en door data-ondersteunde informatie te verschaffen over duurzaamheidsinspanningen, positioneer je jouw organisatie als een eerlijke en betrouwbare speler in de markt.


Een voorbeeld hiervan is bij webwinkels en groothandels. Zij moeten de aankomende jaren aantoonbaar maken hoeveel verpakkingsmateriaal ze gebruiken. Middels data en dashboards wordt dit transpararent inzichtelijk en worden de mogelijkheden duidelijk om verpakkingsmateriaal te besparen. Door bijvoorbeeld producten samen te verpakken en/of te vervoeren.


Samenwerking en partnerschappen

Een duurzamere wereld bereik je niet alleen, het is een gedeelde inspanning. Data kan hierbij een belangrijke, ondersteunende rol spelen Steeds meer bedrijven stellen niet alleen eisen aan zichzelf wat betreft duurzaamheid, maar ook aan hun partners. Met behulp van data kun je bijvoorbeeld je leveranciers evalueren op hun duurzaamheidsprestaties, zoals het gebruik van duurzame materialen.


Woon-werkverkeer optimalisatie

Een ander voorbeeld van het gebruik van data met betrekking tot duurzaamheid is het optimaliseren van woon-werkverkeer. Zo kan een uitzendbureau medewerkers selecteren op basis van hun woonlocatie en deze koppelen aan werklocaties, waardoor het totaal aantal af te leggen kilometers drastisch kan worden verminderd. Dit heeft niet alleen het voordeel dat medewerkers minder reistijd hebben, maar is ook beter voor het milieu, zeker wanneer iemand lopend of met de fiets kan gaan.


Een van onze klanten, JustInFlex, is een voorbeeld van een bedrijf dat woon-werkverkeer optimalisatie actief uitoefent. Als uitzendbureau in de zorgsector hebben zij dagelijks de taak om uitzendkrachten te koppelen aan diensten op verschillende locaties. Wij hebben een dashboard gebouwd waar zij, onder andere, op de kaart van Nederland kunnen zien wie het dichtst bij welke locatie woont.


“Het minimaliseren van de reisafstanden heeft ook positieve gevolgen voor het verminderen van files en beperkt de uitstoot van schadelijke stoffen, wat bijdraagt aan een schonere lucht en een gezondere leefomgeving” - Justin Veenstra, directeur bij JustInFlex B.V.


De voordelen van data-analyse voor duurzaamheid

Data biedt bedrijven niet alleen een kans om hun ecologische voetafdruk te verminderen, maar het helpt ook bij het identificeren van besparingsmogelijkheden en het optimaliseren van bedrijfsprocessen.


Kostenbesparingen

Door processen te optimaliseren, zoals het verminderen van afval, verspilling en energieverbruik, kun je kosten besparen op processen binnen je organisatie. Daarbij geldt: juist de kleine besparingen tikken in grote volumes aan op de lange termijn.


Imago

Wanneer je als bedrijf je duurzaamheidsdoelen nastreeft en hierover transparant communiceert naar de buitenwereld, kun je je merkimago versterken en de loyaliteit van klanten vergroten. Zowel in een B2C- als B2B-markt wordt het thema duurzaamheid steeds belangrijker.


Innovatie

Data geeft je inzicht in waar de huidige markttrends heen gaan en waar er mogelijkheden liggen voor innovatie op het gebied van duurzaamheid. Door deze inzichten kun je bijvoorbeeld ideeën krijgen voor nieuwe producten, diensten of processen die niet alleen duurzamer zijn, maar ook voldoen aan de veranderende eisen en verwachtingen van consumenten.


De toekomst van data in duurzaamheid

Duurzaamheid is geen tijdelijke trend, maar een blijvende beweging die steeds meer wordt gedreven door technologie en data. Er komen steeds meer tools op de markt die specifiek zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun duurzaamheidsdoelen te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan systemen die real-time het energieverbruik meten of tools die de CO2-voetafdruk van een product in kaart brengen.


Terwijl bedrijven zich inspannen om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken, worden ze ook geconfronteerd met een steeds veranderend technologisch landschap. Met name Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning zullen in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Deze technologieën kunnen patronen in enorme datasets herkennen, voorspellingen doen en bedrijven helpen bij het nemen van duurzamere beslissingen op basis van data.


Uitdagingen bij het implementeren van datagestuurde duurzaamheidsinitiatieven

Hoewel het potentieel van data om de duurzaamheid te bevorderen duidelijk is, is het pad naar implementatie niet altijd eenvoudig. Als bedrijf word je met meerdere uitdagingen geconfronteerd.


Zoals de uitdaging van datatoegankelijkheid. Hoewel er veel data beschikbaar is, is het niet altijd eenvoudig om relevante en accurate gegevens te vinden en te verzamelen. Het kan daarom tijdrovend zijn om deze data te verzamelen en te analyseren.


Daarnaast zijn er technische uitdagingen. Zo zien we vaak dat veel bedrijven gebruik maken van verschillende systemen, die niet altijd naadloos met elkaar communiceren. Maar ook het updaten of overstappen van verouderde IT-systemen is niet altijd makkelijk en wordt in de praktijk vaak (te) lang uitgesteld.


De investering wordt ook vaak als uitdaging gezien. Onder andere vanwege de steeds maar stijgende grondstofkosten zullen op de middellange en lange termijn duurzame oplossingen de betere investering zijn. Maar voor veel processen vraagt dat een investering vooraf. Een indicatie van hoeveel datarapportages en –dashboards kosten kan je hier lezen.


Conclusie

Het is belangrijk te onthouden dat duurzaamheid een continu proces is. De wereld en de technologie veranderen snel, en wat vandaag als duurzaam wordt beschouwd, kan morgen achterhaald zijn. We stellen steeds hogere eisen aan onszelf.


Ondanks de uitdagingen is het duidelijk dat data een cruciale rol speelt in de transitie naar een duurzamere wereld. De voordelen van sturen op data zijn enorm. Door het gebruik van data kun je als bedrijf niet alleen je duurzaamheidsdoelen bereiken, maar bovendien ook flexibel blijven, processen optimaliseren, kosten besparen, innoveren met je producten of diensten en het imago van je bedrijf verbeteren.




bottom of page