Datawarehouse
voor jouw MKB bedrijf.

Maak je onderneming schaalbaar en toekomstbestendig met een datawarehouse. Business Intelligence en datagedreven werken wordt hierdoor eenvoudig.

Wat is een datawarehouse?

Een datawarehouse (DWH) is een centrale verzamelplaats waarin data uit verschillende bronnen gestructureerd wordt opgeslagen. De opgeslagen data is in feite een gestructureerde kopie van de onderliggende databronnen. Daardoor is een datawarehouse geschikt om als basis te dienen voor Business Intelligence, (KPI) dashboards of voor Machine Learning.

Foto van Max

Voordelen datawarehouse voor het midden- en kleinbedrijf (MKB)

Steeds meer bedrijven zetten een datawarehouse op. Het MKB begint deze trend te volgen. Dit omdat de kosten voor het inrichten van een datawarehouse gedaald zijn en een datawarehouse veel voordelen biedt.

De organisatie van de toekomst werkt datagedreven. Een datawarehouse faciliteert dit. Een centrale, gestructureerde locatie maakt Business Intelligence en data analyses toegankelijk. In het bijzonder omdat het eenvoudiger wordt om de toegang te beheren van collega's en afdelingen tot specifieke data. Hierdoor kunnen afdelingen zelf aan de slag met het maken van analyses en dashboards. Een datawarehouse is ook een schaalbare oplossing wanneer de organisatie verder groeit en er meer data en tools gebruikt gaan worden.

Datawarehouse vs. Datalake vs. Datamarts

In plaats van een datawarehouse is het ook mogelijk om een datalake op te zetten. Een datalake is, net zoals een datawarehouse, een centrale verzamelplaats waarin data uit verschillende bronnen worden opgeslagen. In tegenstelling tot een datawarehouse wordt in een datalake de data ongestructureerd, in de oorspronkelijke vorm, opgeslagen.

Hierdoor is het opzetten van een datalake eenvoudiger dan een datawarehouse. Ook is een datalake schaalbaarder, aangezien nieuwe soorten data niet gestructureerd opgeslagen hoeven te worden. Een datawarehouse wordt met duidelijke doelen vooraf opgezet, waardoor de data eruit ophalen efficiënter en eenvoudiger is dan bij een datalake. Omdat bij een datalake de opslag van alle soorten data mogelijk is moet de data mogelijk voorafgaand aan data analyses nog bewerkt worden.

Een datamart is een kleiner datawarehouse waarin de data relevant voor een specifieke afdeling wordt opgeslagen. Deze afdeling hoeft hierdoor niet bij het datawarehouse voor de organisatie en het maakt analyses sneller door het beperkte formaat van een datamart. Datamarts kunnen een goedkoper en eenvoudiger alternatief zijn voor een organisatie die wil starten met dashboarding en datagedreven werken.

De verschillende datawarehouse architectures

Er bestaan meerdere architecturen om een datawarehouse (DWH) in te richten. Deze architecturen regelen op verschillende manieren de voorbewerking en het opslaan van data, de communicatie tussen de databases en de datawarehouse-server en de toegang tot het datawarehouse.

De juiste architectuur is afhankelijk van de wensen en grootte van de organisatie. Bijvoorbeeld wanneer toegang tot het datawarehouse essentieel is voor het functioneren van de organisatie, is het belangrijk om data gedupliceerd op meerdere locaties op te slaan. In het geval van het uitvallen van een database is toegang tot het datawarehouse dan mogelijk.

Voor de meeste MKB-bedrijven is een standaardoplossing voldoende. Dit verlaagt de kosten en verhoogt de betrouwbaarheid. Als MKB'er is het van belang dat je data veilig opgeslagen staat en dat het eenvoudig is om toegang te verlenen aan medewerkers tot specifieke delen van het datawarehouse, zodat zij hiermee zelf aan de slag kunnen.

Welke tools wij gebruiken

Ontdek de mogelijkheden van een datawarehouse
in een gesprek

Velden met een * zijn verplicht

Foto van Zhenja Gnezdilov

Zhenja Gnezdilov

Oprichter FRISCON